2009/08/02

Kuinka paljon lankaa on liian paljon lankaa?

Avasin taannoin lankakaappini oven, ja järkytyin siitä kuinka paljon kaapissa onkaan lankaa ja kankaita, sekä muita käsityötarvikkeita. Virallinen linjani on, että kaiken kaikkiaan käsityömateriaalia on 165 litraa, mutta toden sanoakseni, se raja on kaukana takana päin. Tokihan minulla on kaapissa 11 15l vetoista säilytyslaatikkoa, mutta entä kaikki ne pussukat, tai muut laatikot toisissa kaapeissa?
Ostan lankaa yleensä kerän tai kaksi kerrallaan, jopa villapuseroihin ja hartiahuiveihin. En siis koskaan ole oiken katsonut kunnolla paljonko lankaa on kertynyt. Milloin hätäapuvarastosta tulee pakkomielle, milloin järkevä varasto muuttuu liian suureksi? Ehkä se ei olekaan pelkkä vitsi että on olemassa lankaholisteja, vaan siinä piilee totuuden siemen, eikä edes kovin syvällä. Ehkä ostamme lankaa enemmän sen mielikuvan takia, siitä miltä lanka näyttäisi puserona, sukkaparina tai hartiahuivina. Ehkä lanka onkin nykyään enemmänkin keräilyn kohde kun materiaali käsitöille?
Joidenkin neulojien mielestä lankaa on silloin sopivasti kun voi poimia minkä tahansa eteensä tulleen kivan ohjeen ja käydä hakemassa siihen sopivan langan varastostaan. Mutta, onko todella olemassa raja jolloin lankaa on liian paljon? Muodissa tuulet vaihtuvat kahdesti vuodessa, niin tapahtuu käytännössä myös langoissa, puhumattakaan lempiväriemme muutoksista. Se mikä nyt on kiva ja mieluisa, sekä muodin mukainen ei välttämättä olekaan sitä enää kohta. Mitä tapahtuu kaikille niille vanhoilla, muodista pois joutuneille langoille, jotka olemme haalineet varastoihimme odottamaan puikoille pääsyä? Pelkäämmekö me, neulootikot, todellakin sitä että lanka pääsisi tästä maailmasta loppumaan?
Heinäkuun alussa ostin ensimmäistä kertaa elämässäni kerralla yli kymmenen kerää lankaa. Lanka oli yhtä suosikkiani, jota valmistaja päätti mennä muuttelemaan. Päätin siis ostaa lankaa varastoon riittävästi jotta voin neuloa siitä mitä mieleen nyt tuleekin. Tämän hankinnan voin vielä perustellakin itselleni, mutta entä kaikki ne yksittäiset kerät jotka olen tullut hankkineeksi, vain nähdäkseni miten ne käyttäytyvät puikoilla. Onko kyse enemmän neulomisesta vai omistamisesta, siitä että kaikilla muillakin on? 

No comments:

Post a Comment