2008/11/30

" Soi huurteessa helinä huilun" (Jouluun 24 aamua)

Onneksi en seurannut suunnitelmaani lopettaa tuo Kummipojan paita vasta jouluviikolla. Hupusta puuttuu edelleen muutama kierros, vaikka melkein koko päivän olen sitä neulonutkin. Pitää vähän pohtia miten tuon taskun tuohon etumukseen oikein kiinnittää. Alhaaltahan se on kiinni poimituilla silmukoilla, mutta miten reunat ja yläosan sitten kiinnittäisi nätisti onkin mysteeri.
Huppuun kyllästyneenä jatkoin neljälläkymmenellä kierroksella Tädille menevää hartianlämmitintä. Tuskaista vaan tehdä, kun tuntuu ettei työ edennyt alkuunkaan, kun Nallesta tekee.

Kummipoika olisi jo tänään kuulema halunut avata ensimmäisen "luukun" joulukalenteristaan. Voi olla siinä taloudessa huomenna hyvin aikainen herätys. =o)

2008/11/29

"We'll rise the cup of kindness yet, for auld lang syne" (Jouluun 25 aamua)

Uskalsin tänään vihdoin ja viimein kokeilla mitä kanavatöille tapahtuu jos niitä yrittää itse pingottaa. Toisen olen tehnyt joskus... laskeskelin ja muistelin että sain tuon jälkimmäisen 14-vuotis lahjaksi, ja ensimmäinen valmistui muutama viikko syntymäpäivän jälkeen pari vuotta kestettyään. Jälkimmäisen sain siis melkein kymmenen vuotta sitten ja se valmistui muistaakseni kevät/kesällä 2007. Tosin voinen vedota mm vuoteen armeijassa ja ½-vuotta ulkomailla miten se onkaan kestänyt niin pitkään... Pingottaminen on tuon ensimmäisenkin osalta jäänyt koska nuorempana uskoin Äiteen sanomista ettei sitä voi itse pingottaa, menee koko iso työ pilalle. Ei tuo nyt niin pahalta näytä. Kastelin työt suihkepullolla molemmin puolin, laitoin pyyhkeen tuohon "sohvalle" ja venyttelin mittoihinsa ja pistelin neulat patjaan kiinni. Pitää huomenissa sitten katsoa mikä on lopputulos. Ovat molemmat villalangalla tehtyjä, joten noista saisi vaikka tyynyjä, mutta veikkaan että tarjoan molempia tauluiksi, toista Mummille (suojelusenkeli-teema) ja toista säilön siihen saakka kunnes löytyy sopiva vastaanottaja, elikkäs joku tyttö, aiheena kun on harlekiini, ja työ on hyvin vaaleanpunaisesti sävyttynyt.

Neuloin Kummipojan paitaa selkäkappaleen ja aloitin taskua olkasaumojen jälkeen. Ajattelin että käy liikaa ranteeseen jos neuloo taskun ohjeen mukaan viimeisenä kun huppu on jo tehtynä. Vielä parempi olisi ollut jos olisi tehnyt taskun heti etukappaleen valmistuttua, nyt tuntuu tuo takakappalekin olevan vähän tiellä (yhdistin olkasaumat päättelemällä viimeisen kierroksen silmukat yhteen). Saas nähdä mitä huomenna tekisi, nyt tuo paita on jo siinä vaiheessa että sen voi jättää viimeistelyyn, jouluviikolle.

2008/11/28

"Let it snow, let it snow, let it snow" (Jouluun 26 aamua)

Oikean ranteen jännetupin tulehdus päätti tänään parin rauhallisemman kuuakuden jälkeen nostaa taas melun itsestään, ja tulos onkin sitten sen mukainen. Piti kaivaa kylmäpussi pakkasesta ja siderulla kaapista. Toivottavasti ei tarvitse jouluun asti pitää. Pitääkin muistaa viedä kylmäpussi takaisin pakkaseen, tulee varmaan taas huomenillalla sille tarvetta.
Ranteesta huolimatta sain Kummipojan puseroon toisenkin hihan valmiiksi suunnitelman mukaan. Puserosta puuttuu siis enää selkä, huppu ja tasku. Eli noin puolet. =o(

Joulukalenteri oli päässyt perille ehjänä ja palautetta tuli monin kiitoksin, olisi tosin mukava nähdä miten saivat sen kiinnitettyä, mikäli kiinnittivät, seinälle tai oveen. Enää kaksi päivää ja sitten täälläkin alkaa tonttu Touhukkaan seikkailut... (Jokohan niitä olisi mainostettu riittävästi?)

2008/11/27

" I saw Mommy kissing Santa Claus" (Jouluun 27 aamua)


Sain ensimmäisen hihan valmiiksi Kummipojan paitaan, ilman gekkoja. Huomenna jos ahkeroisi toisen ja lauantaina tekisi selän ja yhdistäisi. Sunnuntaina voisi sitten siirtyä taas tilkkuihin.
Luokkakavereille alkaa vasta nyt selvitä miksi lasken aamuja jouluun. Ei siksi että sitä erityisen kovasti odottaisin vaan koska panikoin aamujen vähyydestä... Joululomaa odotan kyllä innolla, selvisi eilen että opetus jatkuu tammikuun puolella vasta 12. päivä. Ja kun joululoma alkaa jo 18.12, niin siinähän on melkein kuukauden loma, ruhtiinaallinen suorastaan kesälomaan (5 päivää) verrattuna. Toki jos hyvin käy niin pääsen 2.1. mieluisiin töihin ainakin puoleksi vuotta. =o) Pohtii sitten uudelleen kannattaako noita opintoja jatkaakaan.
Tonttu Touhukkaan seikkailut jäivät aamulla postilaitoksen toivottavasti hellään huomaan, saas nähdä mitä vastaanottaja, tai hänen äitinsä, pitää lahjuksista, laitoin jokaiseen kuoreen mukaan jouluisia tarroja...

2008/11/26

" Rudolf the Rednose Reindeer" (Jouluun 28 aamua)


Kummipojan joulukalenteri on vihdoin ja viimein valmis ja pakattuna kirjekuoressa postimerkit päällä odottamassa postiin pääsyä. Miten iso työ voikaan olla tollaisessa yksinkertaisessa joulukalenterissa?
Muuta tänään ei sitten ehtinytkään. Tai no, viestinnän opintoihin piti keksiä yhdistys ja sille kirjoittaa kokouskutsu, esityslista ja pöytäkirja... no jaa, minun keksimä yhdistys oli sitten "Kajaanin Neulootikot ry" joka kokoontui Neuloositiellä. Saa nähdä mitä tulee palautteeksi. =o) Viestinnän maikan huumorintajusta kun en ole ihan varma.
Jos huomenna edistyisivät taas nuo käsityötkin, Housea katsellessa.

2008/11/25

"Silent night, Holy night" (Jouluun 29 aamua)


Kymmien paukuttua taas kerran, on enää kalenterikuukauden verran aamuja jouluun.
Sain tänään nuo joulukalenteriin tarvittavat kortit tehtyä, yksi kirjekuori puuttuu vielä, mutta sekin järjestynee huomenissa. Liimaukset tuntuivta vielä sen verran kosteilta etten laittanut kortteja vielä kuoriin, mutta sen pitäisi olla huomenna aika nopeasti tehty. Kuoria en myöskään päässyt vielä yhdistämään koska keskuskuori (joka siis muita noin puolet isompi) puuttuu vielä.
Vähän jatkoin Kummipojan paidan hihaakin, leffaa katsoessa. Vielä pitäisi jokunen koulutehtäväkin tehdä ja kahteen tenttii lukea ennen joulua. Alan olla taipuvainen minäkin siihen toiveeseen että vuorokausi olisikin 28 tunnin mittainen.

2008/11/24

"Joulupukki matkaan jo käy" (Jouluun 30 aamua, APUA!!!!!)


tänään paistoin vihdoin ja viimein ensimmäisen erän pipareita sekä englantilaisen hedelmäkakun (tai siitä sen englantilaisuudesta niin tiedä, Äiteeltä olen tuon ohjeen joskus ottanut ja se on nimeltään englantilainen hedelmäkakku). Hyvää siitä tuli, saas nähdä kauanko säilyy. =o)
Purin jälleen kerran tuon Kummipojan paidan hihan, ja päädyin tekemään siitä pelkästään raidallisen ja tämähän on sikäli hyväksi, että nyt sen voi neuloa suljettuna neuleena, eli yksi sauma vähemmän ommeltavaksi. =o)
Jokohan huomenna olisi käyty jalkakäytävätkin auraamassa, ei tarvitsisi varata niin paljon aikaa pyöräilyyn. Tosin jos viime talviset merkit pitävät paikkaansa niin aura-auto käy aukaisemassa nuo kevyenliikenteen väylät joskus ensi viikolla, tai sitten seuraavalla.

2008/11/23

"Walking in the winter-wonderland" (Jouluun 31 aamua)


Tänään tuo valmistuneiden lista on kasvanut ihan urakalla kun huovutin nuo lapaset ja ompelin hihat Mummin hihattimeen, sekä päättelin kämmekkäät. Huopumista ei tarvitse enää arpoa, eikä alkuperäiskokoa ihmetellä, sillä huopuminen oli todella... massiivista, pesukoneesta otettaessa Isomummin A4-kokoiset lapaset kun olivat kämmeneni kokoiset. Niitä sai kyllä venyttää ihan tosissaan että suurenivat oikeaan kokoon. Kummipojan lapasista en osaa sanoa, mutta ei ne ainakaan liian pienet ole. =o) Meinasin tehdä itselle samantien kanssa Huopas-lapaset, mutta onneksi tulin järkkiini, ei missään nimessä ennen joulua (tai no, jos kaikki lahjat on valmiina ennen ja kouluhommat on hoidettuna niin mikäs siinä sitten... =o) ).
Neuloin tänään loppuun Kummipojan paidan etukappaleen ja aloitin hihaa. Ja nyt pohdin teenkö koko paitaan ollenkaan niitä s*****in gekkoja, irtassia tai langanjuoksut kun eivät oikein tahdo onnistua, sitä paitsi tuossa on ihan riittämiin pelaamista noiden raitojen kanssa kun teen kolmella kerällä raidallisena ja resorit neljännellä värillä.
Joulukalenteriin sain kuvat leikeltyä, suunnittelin että käyn tiistaina koulun jälkeen ostamassa puuttuvat kortit ja laitan sitten keskiviikkona postiin, ehtii hyvin maanantaiksi.

2008/11/22

"Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa" (Jouluun 32 aamua)


En saanut itseäni joulukauden avajaisiin ( oli yllätys, yllätys liian kylmä). Sen sijaan ahkeroin Isomummin Huopaslapasten kirjailut valmiiksi ja neuloin Kummipojalle Isoveikka/Huopanen lapaset, Talvi 2005-lehdestä. MIetin juuri että kannattaakohan niin vanhasta lehdestä tehdä virhe-ilmoitus, ohjeen mukaan kun siinä tehdään kaksi vasemman käden lapasta, tai siis peukalo tulee samalle kohti molemmissa lapasissa. Huomenna meinasin sitten yrittää noiden lapasten huovuttamista, saas nähdä kuinka onnistuu. =o)
Isomummin lapasista tuli luonnonvalkeat ja kirjailut tein sitten sinisellä. Varteen laitoin nimikirjamet (Isomummi ei halua käyttää mitään uutta siksi että pelkää että se varastetaan, joten olen vuosia ratkaissut tämän ongelman kirjomalla suht' harvinaiset nimikirjaimet kaikkiin lahjoihin jotka annan hänelle), ja selkämykseen eräänlaisen lumitähden, sekin Talvi 2005-lehdestä. Kummipojan lapasiin tein varret farkunsinisestä Isoveikasta ja lapasosan itsessään samasta sinisestä. Edelleen epäilen suuresti miten paljon Huopanen oikein huopuu, Kummipojan (3½v.) lapaset kun ovat ennen huovutusta minunkin käteeni isot, vaikka tein huomattavasti pienemmät kuin ohjeessa olleet lasten-lapaset. No, jos huopuminen ei onnistu, puran Isoveikan pois ja otan noi itse käyttöön lovikkoina.
Enää 7 isoa tilkkua tekemättä. Vähiin ne käy ennen kuin loppuuvat.
Ennakkosensuuri, eli Kummipojan äiti, hyväksyi tonttu Touhukkaan seikkailut, joten huominen menee sitten kortteja tehdessä. Vapise tonttu Toljanteri, tonttu Touhukkaan maailmanvalloitus alkaa 1.12.2008! 

2008/11/21

"Täällä joissain on tykitkin vaienneet" (Jouluun 33 aamua)


Sain tänään tonttu Touhukkaan maailamanmatkat valmiiksi. Siihen menikin sitten kuutisen tuntia, eli koko ilta, varsinkin kun Wordi yhdessä vaiheessa keksi hävittää kaksi sivua valmista tekstiä. Eipä siinä kun kirjoittamaan uudelleen, joskin veikkaan että tämä versio kaksi on parempi ja selkeämpi kuin versio ykkönen, mutta potuttaa se silti.
Laitoin tänään ensimmäistä kertaa puoleen vuoteen perunoista ruokaa. Ai että maistui hyvältä. Kai se johtuu juuri siitä että on tehnyt mieli perunoita jo pitkään, ranskalaiset kun eivät juuri maistu perunalta.
Huomenna olisi joulukauden avajaiset. Pitäisi käydä ostamassa ainakin pari korttipohjaa tuohon joulukalenteriin, valmiiksi löytyi parisenkymmentä korttipohjaa, niiltä ajoilta kun vielä itse tein kaikki joulukortit, parhaimpina vuosina reilut 50...

2008/11/20

" Vasta ruunan reessä silmät aukeaa" (Jouluun 34 aamua)


Sain tänään kolmannen joululahjan täysin valmiiksi, nimittäin Velipojan sukat. Ennestään on valmiina Serkkupojalle menevä pupu-tyyny (Muksu-extrasta) ja Kummipojan sukat. Kolme muuta lahjaa on valmistumassa (eli lopettelut puuttuu).
Sain tänään kuningataridean Lidl:ssä käydessä (tai tiedä siitä idean hyvyydestä sitten). Teen Kummipojalle (ja ehkä vähän Serkkupojallekin) joulukalenterin. Koska en ole menossa Kuopioon ennen joululomaa, niin kalenterin pitää olla postitse lähetettävä, joten päädyin jatkokertomukseen tonttu Touhukkaasta ja hänen hyvin suuresta ongelmastaan jonka takia voi olla ettei joulua tule ollenkaan, jota sitten seurataan myös täällä Nurkassa 1.12. alkaen. Tarinan pätkät ovat joulukorttiin mahtuvia, eli osana kalenteria teen jokaiselle päivälle myös joulu-aiheisen kortin. Kortit laitan kirjekuoriin jotka sitten yhdistän kalenteriksi. Tämä kalenteri käynee myös ensi jouluna, sillä veikkaan ettei Kummipoika opi tarinaa kerralla ulkoa. Pitää ehkä käyttää tarina ennakkosensuurissa Tädillä, ettei tule jälkikäteen sanomista, tarina kun ei hirveästi myötäile kristillistä versiota joulun vietosta.
Huomasin että on unohtunut kehua, että siitä pari viikkoa sitten olleesta äitiyshuollon yms. tentistä tulla pamahti h4 ja esseestä olin saanut k5:n, josta olen erityisen ylpeä. Eli kannatti nähdä kaikki se vaiva ja pohdinta sen esseen takia. =o)

2008/11/19

"Tonttujoukko kiiruhtaa jo pulkat pakkaamaan" (Jouluun 35 aamua)


Keksin mitä tehdä joululahjaksi (tarvittaessa annettavaksi) Velipojan tyttöystävälle, mysteerilangasta tehdyn salomoninsolmuhuivin. Mysteerilankaa siksi, että se on ostettu Kontista vyöteettömänä, mutta veikkaa jotain mohari-sekotetta. Vaihtelun tarpeessa aloitinkin huivin jo ja olen puolessa välissä menossa. Ja jos ei ilmene tarvetta joululahjan antamiselle, tuo huivi on kuitenkin sellainen että sen voi sitten antaa jollekulle muulle.
Tein kamelinruskeasta Rosesta kaksi pientä tilkkua ja aloittelin harmaasta isoa. Jospa huomenna taas kiinnostaisi sekin. Nyt voisi myös lopettaa nuo Velipojan sukat kun Maaran lähettämä nöttönen tuli perille. =o)

2008/11/18

"Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella" (Jouluun 36 aamua)


Kajaanissa oli tänään liikkuva veripalvelu paikalla ja kävin taas luovuttamassa verta. Ja oli niin mukavan itsepäinen hoitaja että kun sanoin alkuun että suoni häviää pistäessä, niin eiköhän hän kuitenkin pistänyt niin että joutui sitä suonta kalastelemaan (ja nyt on kyynärvarressa iso mustelma). Rohkaisen kuitenkin KAIKKIA luovutuskelpoisia käymään luovuttamassa verta, sillä luovuttajalle se on pieni teko, päivän/viikon hyvä teko, mutta verituotteen saajalle se voi tarkoittaa paljon enemmän. Luovutuskelpoisuudesta saa lisää tietoa Veripalvelun sivuilta (www.veripalvelu.fi), erityisesti Joulun pyhien aikaan verestä on yleensä ollut pula.
Se siitä paasamisesta. Jatkoin tilkkupeittoja kamelinruskealla Rosella, jota päädyin kuin päädyinkin neulomaan 5mm puikolla ja annetulla tiheydellä, vaikka aiemmat Rose-tilkut tein 3,5mm puikoilla ja Nallen tiheydellä. Ei tuosta paha tullut tuolla isommallakaan puikkokoolla, vaikka muuten vähän vierastinkin ajatusta noin ohuen langan neulomista niin isoilla puikoilla. Enää kahdeksan isoa tilkkua ja sitten voi alkaa yhdistelemään tilkkuja.
Joululoman viettoon pitäisi päästä lähtemään 18.12. saas nähdä miten se onnistuu, vai onnistuuko... virallisesti työharjoittelu kun päättyy 19.12. Toivottavasti tulee tunnit täyteen ennen sitä ja voi hyvällä omallatunnolla lähteä joulun viettoon. Tosin kymmenen päivän joululoma Äiteen ja Isin tykönä voi alkaa käydä hermoille siinä kolmantena päivänä, jolloin yleensä suuntaan takaisin oman kodin rauhaan ja hiljaisuuteen.

2008/11/17

"Riti-rati-rallaa, tuli talvi, hallaa" (Jouluun 37 aamua)


Talven ensimmäinen kunnon pakkaspäivä on ohi, vaikka kotiin pääsin jo 1½h sitten, niin vieläkin väristää kylmällä. Ihme miten syksyllä vajaa kymmenen pakkasastetta on kylmä ja keväällä sama sää tuntuu mukavan lämpimältä, voi jopa jo harkita välihousujen poisjättämistä.
Tänään on taas neulonta-motivatio kadoksissa (olen minäkin paras puhumaan kun tsemppasin tänään puolipäivää motivaatio-ongelmaista, ja nyt valitan siitä itse). Jotain hyvääkin kuitenkin, tajusin että onhan tässä jo valmistakin tullut, sukkia ja lapasia kun voi antaa muuloinkin. Jospa huomenna saisi jotain aikaiseksikin (kuten eilen laatikoita tehdessä nousseen Mount Tiskivuoren selätettyä). Onneksi joulu on vaan kerran vuodessa. 

2008/11/16

"On Santtu Saunatonttu nuorekas, vaikka onkin tuhat vuotias" (Jouluun 38 aamua)


Nyt on lanttulaatikotkin jo uunissa, hellalla ovat jäähtymässä kaksi vuokaa porkkanalaatikkoa ja vuoka bataattilaatikkoa, josta tuli tänäkin vuonna liian löysää. Jospa se tekeytyisi vähän pakastamisen yhteydessä. Eikä tarvitse pariin viikkoon miettiä mitä söisi. =o)
Jatkoin vähän tuota Äiteen huiviliiviä ja ostin toiset 3,5mm pitkät puikot että voin jatkaa noita tilkkujen tekemistä, toiset kun eivät varmaan ihan heti vapaudu. Jos aloittaisi tilkkuilun ja koettaisi pysyä hereillä siihen asti että saa nuo laatikot pois uunista...

2008/11/15

"Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan" (Jouluun 39 aamua)


Kympit ovat taas paukkuneet. Viime yönä paukuttamisen tekivät kyllä naapurit, mutta luulen että heillä oli juhlat, kertaluontoinen tapahtuma, joten en anna sen häiritä yöuniani.
Kyllä Neulomo on hieno paikka. Eilen ihmettelin mistä löydän lankaa työn lopettamiseen ja tänään asiasta on jo sovittukin ystävällisen ihmisen kanssa. =o) Kiitokset Maaralle vielä kerran.
Tuhannen lukukerran raja on ylittynyt sitten eilisen. =o) Kiitokset kaikille lukijoille ja kommentoijille.
Keitin tänään porkkanalaatikkoa varten riisipuuran, ja huomenna ajattelin keittää aamupäivällä bataatit, niin saan sitten ainakin kahdet laatikot yhtä aikaa uuniin iltapäivällä/illalla. Porkkanoita ja lanttuja pitää vielä käydä ostamassa, huomenna onneksi pääsee autolla kauppaan, tuolla säällä polkupyörän kanssa seikkaileminen voisi olla hyvinkin vaarallista painavien kantamusten takia.
Jatkoin tänään Äiteen huiviliiviä, ensimmäinen kädentie on kohta puolessa välissä, sikäli siis, että toinen puoli on kierrosta kahta vaille valmis. Ei tee mieli edes laskea mitä kaikkea pitää vielä ennen joulua tehdä, nytkin poden huonoa omaatuntoa siitä että käytin puolipäivää hömppä-kirjojen lukemiseen ja muutamaan erään tietokoneella olevaa taktiikka-peliä (tein oman ennätyksen ensimmäisessä erässä ja toisessa sivusin sitä). Neulottavaa ja pääteltävää kun olisi useammallekin vapaapäivälle.

2008/11/14

"No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle" (Jouluun 40 aamua)


Velipojan sukat jäävät tällä erää kesken, koska lanka loppui kun puikollaan on vielä 13s. Ensimmäinen sukka painoi 74g, joten pikaisesti laskettuna, kyllähän sen olisi pitänyt riittää, mutta ei näytä riittävän. Mistähän lie löytyisi lopputerään lanka, kun kyseessä on pari vuotta sitten myynnissä ollut tummansininen moni-raita, (842). Pitänee jättää asia hautumaan ja käydä vaikka seuraavan kerran Kuopiossa käydessä katsomassa parista kaupasta jossa saattaisi olla... (Toki jos jollain kajaanilaisella on ylimääräinen nöttönen niin olen toki kiinostunut hieromaan siitä kauppoja).
Maa oli taas valkea ja suorastaan pelottavan jäinen. Aamulla ei kengätkään meinanneet pitää, pyörän renkaista puhumattakaan. Tulisi kunnon talvi, että voisi pitää talvitakkia jne, eikä tarvitsisi pohtia joka aamu mitä laittaa kouluun lähtiessä päälle ja että montako kerrosta on riittävän monta kerrospukeutumiseen.

2008/11/13

"Hark! the herald angles sing: Glory to the newborn King!" (Jouluun 41 aamua)


Kokkaamisen ja leipomisen sijaan sain tänään selätettyä taas kerran mahtavaksi kohonneen Mount Tiskivuoren. Lisäksi huomasin että reseptejä eri laatikoille on ihan valtavasti, ja pitänee hieman konsultoida ennen kuin aloittaa keittämisen.
Sain kummipojan sukan pääteltyä ( jo toinen täysin valmis joululahja), ja jatkoin velipojan sukkia. Nyt saakin sitten pähkäillä taas että riittäkö lanka. Kerä oli kyllä korkkaamaton, ja on normaali 150g 7veikka, mutta silti näyttää että vähiin jää, jos edes riittää. Se tuossa nyt kummastuttaakin, eihän tuon muutaman silmukan palmikon pitäisi noin paljon enempää lankaa viedä. Sukat kun on vaan kokoa 41-42, eli ei edes mitkään jättiläiset, isompiakin sukkia olen yhdestä kerästä tehnyt, samalla kantapäällä ja kapeahkolla palmikolla. Ja siitä jäi sitä kerää aika paljon vielä ylikin, siitä lopusta nimittäin tein kaksi isoa ja kaksi pientä tilkkua ja sitä on nöttönen edelleen laatikossa. Näitä ilmenee aina välillä.
Mielenterveystyön opettaja ei oikein osannut arvostaa kun vastasin riippuvuus-kysymykseen että käsitöitten harrastajalla voi olla neuloosi. Ymmärsi lopulta vitsiksi, vaikka monta kertaa jo vastauksen aikana sanoin: "käsitöitten harrastajat ovat tulleet tällaiseen tulokseen" Toisaalta, valitettavaa kyllä, neuloosilla on ihan oikean riippuvuuden piirteitä ja jossain ketjussa (olisiko ollut se missä kysellään käsityökärpäsen puremasta) joku kertoikin vaihtaneensa tupakan puikkoihin. Monenko neulojan, neulootikon, sosiaalinen elämä on muuttunut kohti neulootikko-piirejä, moniko pystyy ohittamaan lankahyllyn hypistelemättä (ja myös ostamatta), monellako kotityöt, opinnot tai kumppani jäävät toiselle sijalle uuden ja kiinnostavan työn rinnalla? Ehkä neuloosi ei kuitenkaan ole niitä kaikkein vaarallisimpia riippuvuuksia, ja ehkä meistä useimmat osaavat vielä pysyä kohtuukäytössä, ainakin 10kk vuodessa.

2008/11/12

"Joulumaahan matkamies, jo moni tietä kysyy" (Jouluun 42 aamua)


Kävin pitkästä aikaa SPR:n ensiapuryhmän kokoontumisessa. Oli ihan mukava viettää iltaa kodin ulkopuolella, vaikka nyt on taas kamala morkkis siitä ettei joululahjat ole juuri edenneet. Taidan mennä ehkä jatkossa hieman tiheämpään, jos vaikka saisi sitä kautta hankittua sen elämän, jota niin kovasti mainostetaan. 
Sain kummipojan toisenkin sukan päättelyä vaille valmiiksi. Nätithän noista tuli, vaikka noita lanka-ongelmia olikin.
Huomenna ajattelin leipoa, tehdä joulutorttuja (piti tehdä jo tänään mutta siellä SPR:llä venähti vähän) ja laittaa bataatti- ja porkkanalaatikot uuniin, sunnuntaina tai lauantaina olisi kenties mahdollisuus päästä autolla kauppaan ja voisi sieltä sitten ostaa lanttuja ja muuta vastaavaa, niin että saa sitten lanttulaatikkoakin. =o)

2008/11/11

"Niissä lukee aina made in Joulupukinmaa" (Jouluun 43 aamua)


Kahden Maxi-tilkun jälkeen siirryin neulomaan kummipojan kesken olevia konttisukkia, joista toisen sainkin valmiiksi, ja toisenkin terän puoliväliin saakka. Terän lanka (148) heittää kuitenkin melkein kymmenellä numerolla varren langasta (154), vaikka niitä voisi melkein luulla saman langan eri värjäyseriksi. Noo, ei se mitään, kuka niitä teriä katsoo. Vähän tuo sukan koko kuitenkin mietityttää, tein kaksi vuotta sitten 6-vuotialle hoitolapselle villasukat neljälläkymmenellä silmukalla, samalla millä nuo kummipojan sukat nyt tuli, ja noi näyttää todella isoilta, mutta malliin verratessa ei se niin hirveän leveä kuitenkaan ole.
Tilkkupussia penkoessa huomasin etten kuitenkaan ollut ottanut sitä oliivinvihreää Maxia peittolangaksi. Toisaalta se voi olla ihan hyväkin, sinisiä ja vihreitä on muutenkin jo niin paljon. Lauantaina kummipoikaa morjestamassa käydessä poika kertoi että hän pitää punaisesta (Kimi Räikkösen Ferrari on punainen), melkein samaan hengen vetoon hän sitten totesi "Ja kummi tykkää sinisestä". Mitäpä siinä muuta kuin myöntelemään että niin, kummi (eli minä) tykkää sinisestä... Olikohan se vihjailua siihen suuntaan että kummin pitäisi tehdä vaikka punaiset sukat, tai jotain muuta vähemmän sinistä pukin konttiin. =o)

2008/11/10

"Me käymme joulun viettohon taas kuusin, kynttilöin" (Jouluun 44 aamua)


Viimeistä pinoa viedään! Viimeinen 12 ison tilkun pino alkoi tänään, ja loput langatkin on jo katsottuna. Maxista näyttää tulevan värillisesti eniten tilkkuja, vaalean punaisia kaksi, vaalean sininen, valkea, vaalean lila ja vaalea oliivinvihreä. Määrällisesti Karusellista on eniten, kolmea eri väriä, kahta kolme ja yhtä tulee sitten kaksi. Tosin jäljellä olevista tilkuista tulee myös ohuimmat tilkut, joten neuloessa menee pidempi aika.
Eilen sain ruskeasta Cocoksesta tehtyä ison ja pienen, tänään valkeasta Oliviasta ison tilkun (50g kerästä ei tule kuin kaksi n 20cm x 20cm kokoista tilkkua), samoin Palmasta ja Maxista. Valkeita tilkkuja tulee siis yhteensä 6, joista kolme on täysvalkeita ja kahdessa on luonnonvalkean villan rinnalla ohut värilanka ja yksi on Tahiti-coloria, päävärinä valkoinen. Tein Wordillä peittopohjan, johon alan täälä viikolla suunnitelemaan sitten itse peittoa, miten tilkut tulisi asetella ja miten kokonaisuudesta tulisi mukava. Siivä saa kyllä sumplia ja laskeskella montako tilkkua mitäkin väriä on (äkkiseltään katsottuna sinisiä ja vihreitä on yhteensä yhtä paljon kuin kaikkia muita).
Löysin mysteeri-kerän 7veikkaa. On tuota sinistä josta aloitin kummipojan sukat, kerän jonka muistelin tehneeni kesällä sukiksi. Nyt onkin sitten mysteeri milloin olen tämän kerän ostanut ja mihin olen sen avannut, koska kerä on vanhempaa mallia, uudemmassa kerässä tällä värillä on erilainen vyöte, tällä taas on normaali 7veikka vyöte. Kaikkea sitä oppii kun lankalaatikoitaan riittävästi penkoo. =o)

2008/11/09

"Petteri vois nenällään valon tuoda pimeään" (Jouluun 45 aamua)


Pääsin vihdoin ja viimein eroon "jussi-vihreästä" ja siirryin sitten Tangoon. Meinasin ensin että teen seuraavaksi Tennesee tilkut pois alta (on ohuin jäljellä olevista langoista), mutta puikot onkin toisessa työssä kiinni, enkä viitsinyt järjestää etsintöjä pyöröpuikkoa varten. Löysin kesällä Kuopion Maxista poistolangoista kerän vaaleanpunaista Tangoa, ja ajattelin tietysti heti että tuohan on aivan loistava peittoihin. Vaikka pois annettavat peitot pojille menevätkin, enkä minäkään suuremmalta vaaleanpunaisesta välitä, niin ajattelin silti että se käy hyvin, jo hapsuisuutensa takia. Mietin juuri että jos laittaisin peittoihin tilkut väriskaalaan, mutta toisaalta keltaisia tilkkuja on kolme, oransseja ei yhtään, lilaa yksi tai kaksi tulossa. Pitää tätä asettelua vielä miettiä, eihän tässä mikään kiire ole... vielä on kivat 45 päivää jäljellä...

2008/11/08

"On hanget korkeat nietokset" (Jouluun 46 aamua)


Kuopion-reissu on ohi. Sain matkojen aikana neulottua velipojan toisen sukan kantalapun puoliväliin asti, vaikka pitikin melkein kaikki palmikonkierrot katsoa ensin mallista ja sitten verrata ensimmäiseen sukkaan niin että tulee samanlaiset.
Jouduin eilen kaivamaan bambu-puikot esille, molemmat 3,5 sukkipuikot kun oli kummipojan sukissa, ja tarvitsin tälle päivälle yhdet 3,5:t mukaan. Neuloin sitten bambuiset kummipojan sukkaan ja ihmettelin taas miksi ihmeessä niistä hälistään niin hirveästi. Minusta niillä oli paljon huonompi neuloa kuin noilla metallisilla Novitan puikoilla. En sitten tiedä onko noissa bambuisissakin jotain laatu-eroja, mutta luulisi noiden ihan hyvälaatuiset olevan, maksoin itseni niistä aikanaan kipeäksi (7,5€). Tai sitten se vaan on tottumiskysymys.

2008/11/07

" I'm dreaming of a white Christmas" (Jouluun 47 aamua)


Taivaalta ei tänään ole tullut lunta, vaan alijäähtynyttä vettä jonka seurauksena tiet on mustalla peilijäällä. Pyöräile siinä sitten kun jarrut tai kengät ei pidä tiessä ollenkaan. Viikko sitten satanutta lunta on edelleen sen verran että voi sanoa maan olevan valkoinen, mutta muuten syksy on ehtinyt inhottavimpaan vaiheeseensa, siihen kun ei enää ole syksy, mutta vielä ei ole talvikaan.
Tentti on onnellisesti ohi, tai no, siitä onnellisuudesta tietää enemmän joskus ensi viikolla kun tuloksia uskaltaa mennä kyselemään... Ainakin yksi vastaus meni laajaksi (miten edistää nuorten terveyttä jos vanhemmat sabotoi sitä edistämistä nopeammin kuin ehtii edistämään, kritisoin aika laajasti vanhempien tuomitsevaa käytöstä, koska sen on todistettu yllyttävän nuorilla häiriökäytöstä), ja muutama meni silleen sinnepäin, mutta jospa siitä tulisi riittävästi pisteitä niin että saisi esseen kera kolmosen (asteikolla 1-5, 1 heikoin ja 5 paras). Tenttiin valmistautumisen päätyttyä siivosin, alkoi jo eilen kyllästyttää sotkuisuus ja imuroinkin jopa, ensi viikolla (?) pitäisi olla asunnon kuntokartoistus. Tuo olikin aika mielenkiintoinen juttu. Postiluukusta oli isketty lappu jossa ilmoitetaan että talossa pidetään kuntotarkastus ja että tarkastupäivänä ei saa käyttää suihkua ennen kosteusmittausta. Olisi vaan ihan kiva tietää minä päivänä se mittaus on niin että osaa varoa sitä suihkun käyttöä...
Motivaation puuttuessa tilkkuilin edelleen jussi-vihreää 7veikkaa. Huomenna virkistyspäivä-matkalle mukaan lähtee varmaan Äiteen huiviliivi tai velipojan toinen sukka.

"Taas valkeata joulua" (Jouluun 48 aamua)


Sain huomenna (tai siis tänään) palautettavan esseen lopulta valmiiksi. Tekstiä tuli nelisen sivua. Tenttialueesta on vielä sata sivua lukematta ja tentti alkaa huomenna 1230. Saas nähdä kuinka käy.
Lukutauolla tilkuilin edelleen 7veikaa, toinen tilkku jo menossa ja isoja puuttuu enää... 17, tai no, 16½  =o) Jotenkin ei tuo tilkkuilu yhtään kiinnostaisi, niin kuin ei muutkaan joululahjatekeleet, mutta pitää nyt yrittää, eihän tässä ole enää kuin 48 aamua jäljelläkään.
Ensimmäistä kertaa on myös sellainen ongelma etten tiedä mikä olisi oikea toimintatapa. Velipoika on löytänyt itselleen tytön, ja velipojan tuntien sen pitää olla aika vakavaa että hän sen on yleensäkään myöntänyt, nyt sitten pohdinkin kuuluuko tätä tyttöäkin jotenkin muistaa jouluna. Jos olisi enemmän aikaa (tai vähemmän tekemistä) sukkaparin tekeminen ei olisi ongelma, antaa vaikka muuten vaan, mutta mutta... velipojaltakaan en oikein osaa kysyä, meillä kun ei ole tapana keskustella tällaisista asioista. Pitää pohtia asiaa edelleen ja katsoa vielä joku viikko miten homma kehittyy.

2008/11/05

Kohta meillä on joulu, juhla armas lapsien... (Jouluun 49 aamua)


Ja niin ovat kympit paukkuneet joululaskennassa ja kiire sen kun tihenee.
Ylihuomisen tentin alla tunnelma tiivistyy myös, nyt kun on harkinnassa päästääkö opettaja minua koko tenttiin, ja jos ei, niin milloin saan tentin sitten tehdä, keväällä kun olen toivon mukaan kiinni taas valtion tarjoaman pitkän ja kapean leivän syrjässä. Jospa asia nyt huomenna selviäisi ja saisin tenttiin mennä tai tehdä sen iltatenttinä parin viikon sisällä.
Tilkkuilussa siirryin 7veljekseen taas, nyt vuorossa tuollainen "Jussi-vihreä". Tulihan tuota sitäkin tunnissa ihan kunnon pätkä vaikka tuntuu noiden paksumpien jälkeen taas siltä ettei valmista ohuilla langoilla tule ikinä. Taitaavat peitot jäädä pojille synttärilahjoiksi kevättalvelle, tai sitten muiden joululahjat menee jakoon "lahjakorteilla".

2008/11/04

Jouluun 50 aamua


Ensi yönä paukkuu sitten kympit joulu-laskennassa. Näihköhän kehtaisi kunnioittaakin tätä merkkipylvästä jotenkin... Toisaalta "kymppien paukkuminen" on iloinen asia, ja niin paljon kuin joulua (ja joululomaa jota toivon mukaan seuraa mukava työpaikka) odotankin, niin muuten en hirveän iloinen tuosta aamujen vähenemisestä ole.
Eilinen meni melkein migreeniä potiessa, en uskaltanut illalla puikkoihin koskeakaan, vaikka istuillaan olinkin, yksi oksentaminen illassaan riittää. Toisaalta jäi myös suunniteltu tenttiin luku kymmenillä sivuilla ja tenttiin on enää kaksi päivää ja yks aamupäivä aikaa... (nyt iskee paniikki!!!!)
Tänään kaivoin esille pitkästä aikaa tädille jouluksi menevän hartianlämmittimen (syksyn 2008 lehdestä), tehtynä 261krs, ja tuntuu että ainakin toisen mokoman, ellei kaksikin, saa vielä tehdä ennen kuin se on riittävän pitkä. Työ tulee puna-lilasta Nalle colorista, ja ajatus tähän lähti (vaikka toki ohje oli valmis) siitä että täti viime talvena serkkupoikaa imettäessään joutui käyttämään kaulaliinaa rintatulehdusta estämään. Voihan toki olla ettei hartianlämmittimelle siinä mielessä ole enää käyttöä, mutta onpahan mukava pitää vaikka kauluspaidan kanssa. Pohdin että josko tekisin itselle samanlaisen, 7veikasta yhdellä lisämallikerralla (toi L-koko on auttamatta liian pienen näköinen kun itselle sitä mittaa), en tiedä onko malli suuniteltu rinnattomille naisille vai onko sitä tarkoitus pitää rintojen yläpuolella, vaikka kuvassa toi nimenomaan menee rintojen päältä. Tai sitten pitäisi odottaa valmista tulosta ennen kuin alkaa arviomaan... as usual.

2008/11/02

Jouluun 52 aamua


Tilkkuilin edelleen Polarista. Jotenkin tuntuu että puikkokoko ei olle ihan loppuun asti mietitty. Pop on suunnilleen saman paksuinen ja 7puikoilla neulottu, mutta tulos on ihan erinäköinen, sopusuhtainen jopa, toisin kuin Polaris. Neulottavuus on kuitenkin suhteellisen hyvä ja lanka on riittoisaa.
Jatkoin Äiteelle menevää huiviliiviä ja kädenteitä neuloessani iski mieleen, miksi ihmeessä neulon ensin toisen puolen ja sitten toisen, kun voisin helposti neuloa molemmat yhtä aikaa kahdelta eri kerältä... Sen siitä taas saa kun lukee liian orjallisesti ohjeita.
Marraskun kunniaksi aloitin jo eilen joululaulujen kuuntelemisen. Kunpa ihmisillä olisi oikeasti hyvä tahto ja rauha päällä maan.

Jouluun 52 aamua


Tilkkuilin edelleen Polarista. Jotenkin tuntuu että puikkokoko ei olle ihan loppuun asti mietitty. Pop on suunnilleen saman paksuinen ja 7puikoilla neulottu, mutta tulos on ihan erinäköinen, sopusuhtainen jopa, toisin kuin Polaris. Neulottavuus on kuitenkin suhteellisen hyvä ja lanka on riittoisaa.
Jatkoin Äiteelle menevää huiviliiviä ja kädenteitä neuloessani iski mieleen, miksi ihmeessä neulon ensin toisen puolen ja sitten toisen, kun voisin helposti neuloa molemmat yhtä aikaa kahdelta eri kerältä... Sen siitä taas saa kun lukee liian orjallisesti ohjeita.
Marraskun kunniaksi aloitin jo eilen joululaulujen kuuntelemisen. Kunpa ihmisillä olisi oikeasti hyvä tahto ja rauha päällä maan.

2008/11/01

Kuinka vaikeaa kirjoittaminen onkaan (Jouluun 53 aamua)


Ensiperjantaiseen tenttiin pitää itsenäisenä opiskeluna kirjoittaa essee, aiheen sai valita kahdestakymmenestä ja minä hölmö menin valitsemaan sen kymmenennen, naisten ympärileikkaamisen. On vaikea kirjoittaa neutraalisti, mutta silti kielteisesti aiheesta joka tuskin jättää yhtään naista "kylmäksi", jokaisella on mielipide, yleensä kielteinen. Miten kiitolliseksi materiaalin lukeminen tekeekään taas siitä että on saanut syntyä suomalaiseksi, tähän yhteiskuntaan ja aikaan, vaikka se ei aina niin hienoa muuten olekkaan.
Tilkkuilin Polariksesta kaksi isoa ja yhden pienen. Silmukoita tuntui olevan mallitilkulla liikaa, vaikka se yleensä onkin ollut minun käsialallani sopiva. Ensimmäisen ison tein mallitilkun silmukoilla, toiseen tein neljä silmukkaa vähemmän ja kaksi kierrosta enemmän.
Päivällä välttelin koulutehtävien tekemistä (älkää nuoremmat ottako opiksenne meidän vanhojen huonoja tapoja ja tehkää koulutehtäviä ahkerasti silloin kuin niitä on) ja tein pita-leipiä. Ne eivät kuitenkaan pullahtaneet, joten niistä tuli lättänä-sämpylöitä, joskin maku on kyllä eriomainen. Sähkön hinnan noustessa jatkuvasti, totesin että kerta uuni on lämmin niin kannattaahan siinä paistaa jotain muutakin, joten tein vielä kauralevyn (kauralastuja jotka turposivat uunissa yhteen). Siitäkin tuli hyvää. =o)
Lunta on vieläkin maassa ihan riittävästi, sääli että sääennuste epäili sen sulavan alkuviikosta pois. =o(