2008/10/14

Tilkkupeitoista (Jouluun 71 aamua)


Sain viime syksynä yhtenä kylmänä iltana "mestariajatuksen", teen kummipojalle tilkkupeiton, taikapeiton jonka huomaan on hyvä nukahtaa päiväunia nukkumaan. No, ideahan on ihan hyvä, mutta ompelu-tumpelona minulle järkevämpi toteutustapa on neulominen. Tuumasta ei tullut toimetonta, vaikkakin toimi vaikuttaa tuumattomalta. Kehityskelpoisin idea oli tehdä erilaisista langoista tilkkuja, jolloin neulepinta vaihtelee paljon ja jota voi siten käyttää hyödyksi lapsen tavassa oppia koskemalla ja koettamalla.
Ensimmäiset tilkut neuloin rehvakkaasti ja itsevarmasti ajatuksella "kyllä tämä täksi jouluksi ehtii", mutta pian sain havaita että vaikka yhden tilkun tekemiseen ei menekää tuntia pidempään, niin päättelyineen ja muineen peitto ei valmituisi illassa tai kahdessa. Projektin aloituksen myötä kypsyi myös idea siitä että teen itselleni samanlaisen peiton, kokoelman joka vapauttaa minut ikiajoiksi koetilkkujen teosta. Keriä loppuun neuloessa taas havaitsi että isojen tilkkujen ohella (n 20x20cm) kerästä jää joko pitkä jämä tai sitten siitä pitää tehdä pieniä tilkkuja. Näin kehittyi idea edelleen ja kummipojan pikkuveikka, serkkupoika olisi myös saava oman peittonsa.
Nyt kun projektia on takana vuosi, poikien peitoissa alkaa olla tilkkuja niin paljon, että uskallan sanoa olevani voiton puolella, mutta aattoon on silti vain 71 aamua jäljellä ja pohjakankaan ompelu (joutuu tekemään käsin), tilkkujen yhdistäminen, ja osin niiden neulominenkin on vielä kesken. Isompien tilkkujen kooksi vakiintui 16cm x 16cm vyötteen silmukka- ja kierrosmäärillä ja suosituspuikolla, pienten tilkkujen kooksi 9cm x 9cm. Isoja tilkkuja on tehtynä kuutisenkymmentä ja pieniä muutama vähemmän, molempiin tulee 12x8 tilkkua. Yhdistämisen ajattelin tehdä virkkaamalla, ja pohjakankaan ommella ensin päärmeet kokeellä ja sitten tikkipistoin käsin virkkuurajoja mukaillen.
Tekstuurin vaihtelussa koen onnistuneeni. Väriskaala on laaja (mustasta-harmaaseen-valkeaan, vaaleanpunaisesta -vihreästä, -sinisestä-kirkaanpunaiseen ja tummanpunaiseen, yksivärisistä pätkävärjättyihin ja liukuvärjättyihin). Langat edustavat hyvin kirjavasti Novitan lankoja viime vuosilta, on salsaa, isoveikkaa, fiestaa, 7veikkaa, rosea, teddyä, mamboa, bambua, tango staria ja niin monia muita etten edes muista. Hintaa peitoille en ole laskenut, enkä uskallakaan, kyseessä kun ei ole mikään jämälanka-projekti.

No comments:

Post a Comment